[...] naukowe potwierdzają, że przy wszystkich postaciach otyłości maja miejsce anomalie związane z wydzielaniem insuliny (hormonu wydzielanego przez trzustkę w celu obniżenia poziomu cukru we krwi). Otyłość wiąże się z cukrzycą, nadciśnienie tętniczym oraz patologiami wieńcowymi. Nadmierny poziom insuliny we krwi (jak i również nietolerancja [...]
[...] erytrocytów (komórek krwi transportujących tlen) glukoza stanowi jedyne źródło energii. Komórki te mogą funkcjonować tylko jeśli glukoza znajduje się powyżej określonego poziomu. Dlatego często w przypadku spadku poziomu glukozy odczuwamy uczucie słabości - to nasz mózg informuje nas o tym, że ilość dostarczanej glukozy jest niewystarczająca. [...]
[...] przypadek 10 pacjentów w wieku 14-48 lat którym podczas przygotowań do operacji wstrzyknięto dożylnie GHB w dawce 100-150mg/kg masy ciała co spowodowało 6-ciokrotny wzrost poziomu GH (hormonu wzrostu) w 45 minucie od podania GHB (z poziomu 2.2ng/ml do 13.8ng/ml). Poziom insuliny jak i glukozy nie uległ zmianie. Zwiększył się jednak nieznacznie [...]
[...] 1) spozywajaca 30ml octu + 20ml wody 2) placebo spozywajaca 50ml wody po 5 minutach od drinku obie grupy spozyly posilek 566 kcal; 75 g ww, 26 g bialka, 6 g tluszczu efekt: poziom glukozy we krwi w grupie 1) w porownaniu z grupa placebo byl znacznie nizszy (8,6 vs 11,6) - o 20% poziom insuliny byl porownywalny Acetic Acid Feeding Enhances [...]
[...] sobie dojście do wytyczonego celu. HORMONY: 1. INSULINA: Insulina jest hormonem polipeptydowym produkowanym przez trzustkę. Po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany poziom glukozy we krwi wzrasta, powodując wydzielanie insuliny przez trzustkę. Przyłącza się ona do receptorów na powierzchni błony komórkowej, a następnie pobudza [...]
szukałem w archiwum czegoś na temat indeksu glikemicznego i znalazłem, ale wszędzie było albo za mądre, albo nie do końca wyjaśnione. "węglowodany o wysokim IG podnoszą poziom insuliny i powodują tycie" ale dlaczego?? jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej [...]
O naturze energii Tym, co uruchamia w organizmie zamianę tłuszczów, węglowodanów lub białek na energię jest komórkowy poziom ATP / adenozynotrójfosforan /. To głównie on jest bezpośrednim dostawcą energii dla procesów życiowych. Mimo że przeciętny organizm posiada w danym momencie tylko 50g tego związku, zużywa go aż 200kg na dobę. Jest to możliwe [...]
W okresie poposiłkowym głównym regulatorem metabolizmu białek mięsniowych jest insulina, jak i poziom/dostępność aminokwasów. O aminokwasach była juz mowa m.in. w tych badaniach: http://www.sfd.pl/Leucyna__stymuluje_syntezę_białek_i_reguluje_poziom_cukru-t695397.html [...]
[...] w ciąży i przed menopauzą. A to dlatego, że do powstawania "skórki pomarańczowej" najbardziej przyczyniają się żeńskie hormony ? estrogeny, a ściśle mówiąc ich zbyt wysoki poziom w stosunku do progesteronu (innego hormonu żeńskiego wydzielanego przez jajniki). Od tej dysproporcji zaczyna się łańcuch reakcji, którego efektem są grudki i [...]
[...] że cukier ten nie ma większego wpływu na wydzielanie insuliny, z powodu niskiego Indeksu Glikemicznego. Przypomnę, że wskaźnik ten określa jak szybko dany produkt podnosi poziom glukozy we krwi-wiem, że nie jesteście półgłówkami specjalnie jednak kładę nacisk na „glukozę". Czy kiedykolwiek ktoś zadał sobie trud, żeby sprawdzić poziom fruktozy [...]
[...] zawartej w naszej krwi oraz "cukier" na określenie sacharozy w Coca-coli jest niebezpieczne dla konsumenta. Ale czy często zastanawiamy się nad tym? Podejrzewając niski poziom cukru w krwi, sięgamy po słodycze, słodki napój lub sam cukier w celu podniesienia jego poziomu. W rzeczywistości jest to najgorsza rzecz jaką można zrobić. Poziom [...]
[...] to związki wykorzystywane przez komórki do syntezy związków energetycznych wykorzystywanych do skurczów mięśni. Witamina B13 czyli kwas orotowy utrzymuje optymalny poziom ATP i nukleotydów, które w komórkach mięśniowych pobudzają kurczliwość włókien mięśniowych, nasilają syntezę białek mięśniowych a tym samym przyrost masy Waszych [...]
[...] następujące frakcje: Nazwa frakcji Rozpuszczalność w wodzie Główne źródła Rola w żywieniu Celuloza Nierozpuszczalna Warzywa, owoce, ziarna zbóż Usuwa zaparcia, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ogranicza przyrost masy ciała, zapobiega powstawaniu nowotworów okrężnicy, wiąże wodę i zwiększa ilość usuwanych odpadów, pomaga w wypłukiwaniu toksyn [...]
[...] się jej zasad) jest duża. Dr Lipetz zasady swojej diety oparł na wynikach badań, które wskazywały, że produkty o tej samej kaloryczności w różnym stopniu podnoszą poziom glukozy we krwi. I tak np. po zjedzeniu kromki pszennego chleba (125 kcal) poziom glukozy wzrasta aż o 60%, w porównaniu z poziomem glukozy jaki osiąga się po spożyciu [...]
[...] katabolizm bialek miesniowych pamietamy tez ze leucyna jest aminokwasem 'kluczem' która nasila synteze http://www.sfd.pl/Leucyna__stymuluje_syntezę_białek_i_reguluje_poziom_cukru-t695397.html ale musimy pamietac tez o tym ze - aby nastapila synteza potrezbne sa wszystkie EAA - aminokwasy egzogenne - nie tylko bcaa,tymbardziej nie sama [...]
[...] twój organizm wykorzysta tylko tyle cukru, ile potrzebuje, a nadmiar ci zaszkodzi. DROGA NA MANOWCE Bywa ona długa i kręta... PRZYJEMNOŚĆ Zjedzenie czegoś słodkiego podnosi poziom tryptofanu we krwi, a aminokwas ten przenika do mózgu i pobudza wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. To dlatego po zjedzeniu czegoś słodkiego poprawia ci [...]
[...] na siłowni zbudują się mięśnie i tłuszcz, biegasz średnie, długie dystanse przybędzie tkanki tłuszczowej, a masa mięśni (podkreślam):chyba będzie zachowana na tym samym poziomie i się nie rozwinie (poza ich wzmocnieniem). 05:35 - 09:00 -> I. badanie: Poziom tłuszczu we krwi po zjedzeniu śniadania. Pobrana krew przed śniadaniem i 4h po [...]
Określanie indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny [...]
[...] stężenia kreatyny we krwi i nawet jeśli będziemy ją suplementować, to sam wytwarza ją nadal w wątrobie. Zbadano, że mięśnie są w stanie wchłonąć kreatynę ponad swój normalny poziom i zwiększyć zapas fosfokreatyny (PCr) przeciętnie o 10-20%, w porywach nawet do 40%. Przekłada się to wprost na dłuższe zapasy energii dla "szybkich" komórek [...]
[...] zawartej w naszej krwi oraz „cukier" na określenie sacharozy w Coca-coli jest niebezpieczne dla konsumenta. Ale czy często zastanawiamy się nad tym? Podejrzewając niski poziom cukru w krwi, sięgamy po słodycze, słodki napój lub sam cukier w celu podniesienia jego poziomu. W rzeczywistości jest to najgorsza rzecz jaką można zrobić. Poziom [...]